Biomet is now Zimmer Biomet

Biomet
 
 

Information til patienter / plejere

Spørgsmål omkring protese

Spørgsmål i forbindelse med udskiftning af led

Spørgsmål: Hvem bør have et led udskiftet?
Svar: Udskiftning af led er mest beregnet for patienter med kroniske ledsmerter på grund af slidgigt, der griber ind i daglige aktiviteter, gang, træning, fritid og rekreation.  Operationen tilsigter at lindre smerte, at gendanne uafhængighed og muliggøre arbejde og udførelse af andre daglige aktiviteter.

Spørgsmål: Virker udskiftning af led?
Svar: Efter udskiftning af led oplever de fleste patienter nedsat smerte, øget bevægelighed og forbedret livskvalitet. (Udførelsen og - slet) levetiden af et implantat afhænger af mange faktorer, herunder patientens fysiske tilstand før operation, anatomi, vægt, aktivitet og villighed til at følge kirurgens anvisninger før og efter operationen. En ledoperation inkluderer potentielle risici og kræver helingstid. Resultaterne kan variere, og kun en ortopædkirurg kan afgøre, om en operation er det rigtige for dig.

Spørgsmål: Hvilke mulige komplikationer er der ved udskiftning af led?
Svar: Der kan opstå komplikationer under og efter operationen, men det er sjældent. Komplikationer omfatter, men er ikke begrænset til, infektioner og blodpropper. Kirurger tager forskellige forholdsregler for at undgå disse komplikationer, bl.a. ordinering af antibiotika og blodfortyndende medicin før og efter operationen. Selvom implantatoperationer i de fleste tilfælde er yderst vellykkede, vil nogle patienter fortsat opleve smerte og stivhed. Faktorer som patientens aktiviteter efter operation og vægt kan påvirke implantatets levetid. Det er bedst at drøfte disse risici med en kirurg, som vil være i stand til at besvare dine spørgsmål.

Spørgsmål: Hvornår bør jeg have denne type operation?
Svar: Dine læger vil afgøre, om en sådan operation er hensigtsmæssig for dig. Deres afgørelser vil være baseret på din medicinske historie, dine undersøgelser og dine røntgenbilleder.

Spørgsmål: Er jeg for gammel til denne operation?
Svar: Alder er generelt ikke noget problem, hvis du ellers har et tilpas godt helbred og fortsat ønsker at leve et aktivt liv. Du skal konsultere din læge for en vurdering af din almene helbredstilstand og parathed til operation.

Spørgsmål: Hvor lang tid skal patienter, der får udskiftet et led, forblive på hospitalet?
Svar: Tidligere måtte en patient normalt forvente at tilbringe et sted mellem tre og syv dage på hospitalet efterfulgt af en hård terapi i seks uger eller mere, før han eller hun kunne vende tilbage til normal aktivitet. Med minimal-invasiv operation mener nogle kirurger, at patienter kan udskrives efter så kort tid som helt ned til en til to dage efter operation og med betydelig hurtigere tilbagevenden til normale aktiviteter og færre smerter.

Spørgsmål: Hvilke slags aktiviteter kan patienter forvente at skulle foretage sig efter udskiftning af led ?
Svar: Det afhænger af forskellige faktorer, herunder operationstypen, dit helbred og din heling. Normalt bør patienter være i stand til at vende tilbage til aktiviteter med lav påvirkning ( slettes få uger) 4 – 12 uger efter operationen. Kirurger råder generelt patienter fra chokvirkning – dvs aktiviteter med høj påvirkning som f.eks. løb og hård sport.